fredag 22 april 2011

Att sörja när glädjen väntar runt hörnet

Skärtorsdag och långfredag. Jesus hängde på korset, led och dog. Jag går runt i svart och grått i någon sorts tam, svensk åminnelse. Det är svårt att sörja på riktigt när man vet hur det slutar. I packningen ligger mina färggladaste kläder och väntar...
Glad påsk! Snart.

tisdag 12 april 2011

Jag har aldrig haft problem med att vara för hård mot mig själv.

När jag har en lång period av eget arbete tänker jag: det är nu jag ska passa på att ha sovmorgon, det kommer jag aldrig att få sen. Dessutom kan jag alltid jobba igen det på eftermiddagen/kvällen och vara uppe sent. Jag är ju ändå en kvällsmänniska! Och när kvällen kommer tänker jag: nä men nu är det ju ändå kväll. Jag måste få vara lite ledig också, va? En skoldag slutar ju vid fyra. Och blir det dåligt arbetande tänker jag att - jaja, jag får se det som att jag tog en helgdag nu och jobba igen det en lördag. Men när lördagen kommer: nu är det ju ändå helg! Man måste få vara ledig också. Och jag kan ju jobba igen som bara den (det är ju ändå ett välbeprövat koncept)... sen! Och på allt detta - vår. Nästan sommar. Som man måste ta vara på. Ju.

Gode Gud, förbarma dig över mig. Låt det vara mulet i mitt kvarter under veckorna. Amen.

måndag 11 april 2011

Den förbjudna lördagskvällen

I lördags hade jag en sådan fin kväll, men på ett sätt som nästan inte är okej.

Jag var hemma, ensam, och bakade bröd och sydde. Och även om jag verkligen var på ett sådant humör, vågade jag nästan inte göra det, eftersom man inte ska göra sådant på lördagar. Då har man inget liv och inga vänner. (Eller så har man det, även om man är en filmkväll fattigare?) Och även när jag hade bestämt mig för att stanna hemma, var det nära att jag kollade på film ändå. Bara för att det kändes lite mer rätt och riktigt. Lurt.

Nu fick jag istället en helkväll med en deg, en klänning och Tomas Andersson Wij, vilket visade sig vara ett vinnande koncept. Grymma låtar har han den där Tomas, med grymma texter. Det blev en liten renässans här för mig, som mest lyssnat på en enda stackars skiva med honom. Den här är fin till exempel.



lördag 9 april 2011

Kork

Man kan göra tryck med korkplattor. Det blir inte alls samma finlir som med linoleumplattor, och när vi skulle prova det i skolan tyckte jag först att det var ganska värdelöst. Men sen ångrade jag mig igen och tyckte om det, eftersom det grovkorniga/smuliga med korken ändå ger en skön, grov känsla. Och så är kork väldans mycket billigare än linoleumplattor. (Man får dock vara lite försiktig så man inte skär sig eftersom man får ta i en del när man gröper ur.)
                                                   Korkman.

torsdag 7 april 2011

Vår!

Nu har bloggen fått lite piff för nu ÄR det faktiskt vår!
Ja det har jag ju sagt sen i januari, men nu är det liksom vår utan argumenterande och tvivel. Snön är nästan helt borta, det är "varmt" dygnet runt coh gatorna sopas rena från grus. Det senare är då verkligen ett vårtecken eftersom kommunen inte gärna sopar i onödan. Jag tog en omväg från stan idag genom stadsparken och begrundade det definitiva i det hela. Fåglarna kvittrade som galna. Jag undrar om de är sådär lyckliga som de låter, eller om de bara är i ett enda kaos nu när de alla kommer tillbaka på en och samma gång (?) och ska hitta sig makar och bon och sånt? Det ena behöver kanske inte utesluta det andra.

Nu ska jag satsa på att njuta av våren utan att försöka fånga varje dag till max - för det där försöksmaxandet gör mig bara allmänt stressad och o-nöjd. (Ja så är det väl med det mesta egentligen. Nåja.)

En trevlig låt är det väl värt tycker jag. (Tobias Fröberg bjur.)

tisdag 5 april 2011

Att ta tag i sin dag

Jag är kanske inte så ledig egentligen. Men vi har ett projekt i skolan på tio veckor nu så jag kan/får/måste i alla fall lägga upp mitt arbete på egen hand. (Vilket innebär att jag borde åka till skolan varje morgon för att få något gjort. Från och med imorgon!) Clara skriver klokt om att strukturera upp ledig tid för att inte dagarna ska gråa ihop sig till en enda massa och man ska gå runt och ínte kunna vara ledig riktigt, för att man inte vet om det är något man borde göra. Jag håller med totalt. Brukar också skriva listor på kvällen med vad jag ska göra dagen efter. Igår gjorde jag allt som stod på listan - till och med städade och var ut och sprang (för första gången sen... innan vintern) som jag ju hade skrivit frågetecken efter! Och kände mig jätteduktig och effektiv, även om det bara stod små och ytterst okrävande saker på listan.

Caroline af Ugglas sa, i tv-serien Jakten på lyckan som jag följde på internet, att hon hade vissa knep för att inte må dåligt och hamna i depressioner - hon menar sig ha det i sig lite genetiskt annars - och sådant. Bland annat var det just det här med att skriva listor på vad hon skulle göra med en dag, som hon tyckte var viktigt. För att skapa struktur, och för att de där jobbiga borde-na skulle bli gjorda , eftersom de annars tenderar att blir tyngre och tyngre. Hon sa också att hon är noga med att sova ordentligt och att inte dricka alkohol. Ifall det var någon som kände att den undrade.

Vad jag däremot gjorde som jag inte hade skrivit eller tänkt göra, var att klippa mig. Igen. Inte mycket hår kvar nu alltså. Jag borde ta bort hårsaxen från kroken vid handfatet antar jag. Ja ja, jag får ta tag i min kvinnliga approach i nästa liv.

Nu ska jag avverka en punkt på dagens lista och läsa kurslitteratur. Med kaffe till. Det senare stod inte på listan men det ska jag göra ändå. Ganska bra va?

småsaker, stora frågor, illustrationer och tro

Powered By Blogger